Takaisin
4.1.2021

Jäsentiedote 2/2020

1. Puheenjohtaja Riikka Åbergin tervehdys

Aloitin EHY:n puheenjohtajana keväällä koronatilanteen ollessa lähes pahimmillaan. Perinteiset koulu-tuspäivät oli tuolloin päätetty siirtää syksyyn ja vuosikokous järjestettiin etäkokouksena. Kiitän uutena puheenjohtajana jäseniä luottamuksesta ja edellistä puheenjohtajaa Katria ja sihteeriä Tainaa erinomai-sesta perehdytyksestä!

Tätä kirjoittaessa elokuu on lopuillaan ja koronan vaikutukset ovat todennäköisesti vielä pitkään osa arkipäiväämme. Etätyöstä on tullut vakiintunut osa työtä, tarkastuskäyntien riskiperusteiseen harkintaan on tullut uutena asiana koronariskin arviointi ja arkea leimaavat erilaiset suojautumistavat nenäsuusuo-jista turvaväleihin ja käsideseihin. Korona on osoittanut termin ”one health” olevan totista totta ja ajan-kohtaisempi kuin koskaan. Eläinlääkäreiden osaaminen zoonoosien torjunnassa ja hygienia-asioissa on erinomaista ja sitä toivoisi hyödynnettävän enemmän myös koronaan liittyvissä torjuntatoimissa. Esi-merkiksi tartuntatautilain nojalla ravintoloille annettujen velvoitteiden noudattamisen valvonnassa voisi ympäristöterveydenhuollolla olla selkeä rooli.

EHYn koulutuspäivät jäävät valitettavasti tältä vuodelta pitämättä, kun matkustamiseen ja tilaisuuksiin liittyvät rajoitukset tekevät koulutuspäivien järjestämisen liian epävarmaksi. Ensi vuonna EHYllä on 75-vuotisjuhlavuosi, jota juhlistetaan keväällä koulutuspäivien yhteydessä. Toivottavasti voimme silloin pi-tää perinteiset koulutuspäivät, joissa tapaa kollegoita kasvotusten.

Oikein hyvää syksyä kaikille jäsenille ja voimia jaksamiseen tänä poikkeuksellisena aikana!

2. Uudet johtokunnan jäsenet esittäytyvät

Riikka Åberg

Olen valmistunut eläinlääkäriksi 1996, minkä jälkeen tein pari vuotta kunnaneläinlääkärin sijaisuuksia ja hieman yksityispraktiikkaa, ennen kuin siirryin hallinnolliselle uralle. Työskentelin kolme vuotta maa- ja metsäta-lousministeriössä eläinsuojelulainsäädäntöä valmistelemassa ja sen jälkeen Elintarvikevi-rastossa siipikarjanlihahygienian parissa, kunnes siirryin Helsingin kaupungille 2003. Viimeiset 7 vuotta olen työskennellyt elintar-viketurvallisuusyksikön päällikkönä. Yksikön vahvuus on 38 henkilöä ja tehtäviin kuuluu elintarvikevalvonnan ohella eläinsuojelu- ja eläintautivalvonnan tehtävät, eläinlääkintä-huollon ja löytöeläintoiminnan järjestäminen sekä talousvesivalvonta.

Valmistumisen jälkeen olen suorittanut tar-kastuseläinlääkäri- ja elintarvikehygieenikkotutkinnot ja 2009 valmistuin ympäristöterveydenhuollon eri-koiseläinlääkäriksi. Tämän jälkeen kiinnostukseni on enemmän kohdistunut johtamisen kehittämiseen ja suoritin Aalto yliopiston EMBA-tutkinnon vuonna 2015. Olen ollut pitkään EHYn jäsen, mutta ensim-mäistä kertaa johtokunnassa ja puheenjohtajana. Kokemusta järjestömaailmasta sain SELLin hallituk-sen jäsenenä 2011-2013 ja kuulun myös Walter Ehrströmin säätiön hallitukseen.

Vapaa-aikani kuluu pitkälti perheen (mies, opiskelemassa oleva poika ja abityttö), koirien kanssa ulkoi-lun, kirjallisuuden ja tv-sarjojen/elokuvien parissa. Ruotsalaiset dekkarit ja erilaiset tv-sarjat (kesällä tuli katsottua Le Bureaun 5 kautta putkeen) ovat mielestäni parasta rentoutumista, samoin kulkeminen me-ren rannalla bichon friséiden Leian ja Padmen kanssa.

Enni Tuutti

Valmistuin eläinlääkäriksi ja hygieenikkoeläinlääkäriksi 2017. Elintarvikkeet, mikrobiologia ja infektiotaudit ovat aina kiehtoneet minua, ja osaltaan siksi onkin niin miele-kästä saada työskennellä elintarviketurvallisuuden tehtä-vissä. Valmistumisen jälkeen kävin kääntymässä pien-eläinpraktiikassa, josta siirryin sikateurastamolle tarkas-tuseläinlääkärin hommiin. Tarkkarisijaisuuden päätyttyä sain Porvoon elintarviketiimistä kaupungineläinlääkäri-hygieenikon sijaisuuden, jossa pääsin tekemään käytän-nön elintarvikevalvontaa reilun vuoden verran.

Hygieenikon hommista tie vei Ruokavirastoon (ent. Evira) ruokamyrkytysepidemioiden ja muiden mikrobiologisten elintarviketurvallisuuskysymysten pariin, ja ylitarkastajan sijaisuudessa hurahti puolitoista vuotta. Aloitin juuri RV:n elintarvikehygieniajaoston HoReCa-tiimissä, jonka alaa ovat mm. elintarvikkeiden myyntiin ja tarjoiluun liittyvät asiat. On ollut hienoa saada nähdä tässä lyhy-ehkössä ajassa elintarvikevalvonnan kenttää usealta eri kantilta ja tehdä töitä sekä osaavien ja koke-neiden kollegoiden että elintarviketurvallisuudesta kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa.

Vuosien varrella arkeen on kuulunut vanhempi ratsuhevonen, koira, hoitokissoja, hamstereita ja kaloja. Nykyisessä kaupunkikodissamme ei oikein ole mahdollisuuksia pitää eläimiä, joten tulevat koirat, kissat ja hevoset saavat odottaa maallemuuttoon. Viihdyn hyvin marjametsällä ja vapaa-aikaa kuluu myös One Health Finlandin (OHF), hölkkäilyn ja tanssin parissa.

3. Ehdota kunniajäsentä

EHYn sääntöjen mukaan kunniajäseneksi voidaan kutsua yhdistyksen jäsen tai yhdistykseen kuuluma-ton henkilö, joka erittäin ansiokkaalla tavalla on toiminut yhdistyksen tarkoituksen hyväksi. Valinnan tekee vuosikokous johtokunnan esityksestä.

Tuleeko sinulle mieleen eläinlääkärihygieenikko tai muissa valvontatehtävissä toiminut kollega, joka on toiminut erityisen ansiokkaasti yhdistyksen tarkoituksen hyväksi eli edistänyt verkostoitumista, yhteis-henkeä ja yhteistyötä, kohottanut jäsenten ammatillista koulutustasoa, valvonut jäsenten yleisiä ja yh-teisiä yhteiskunnallisia etuja tai osallistunut ympäristöterveydenhuollon kehittämiseen?

Ehdotuksia uusiksi kunniajäseniksi voi tehdä yhdistyksen puheenjohtajalle, riikka.aberg@hel.fi tai sih-teerille enni.tuutti@fimnet.fi

Yhdistyksen nykyisiä kunniajäseniä ovat Maija Hatakka, Hannu Korkeala, Osmo Mäki-Petäys ja Pentti Sippo.

4. Tiedeuutisia yliopistolta

Alla joitakin elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osastolla meneillään olevia tutkimushankkeita:

▪ AH-reseptorin toksikologiset ja fysiologiset vaikutukset (professori Raimo Pohjanvirta)

▪ Bacillus cereus –ryhmän bakteerien aiheuttamat laatu- ja turvallisuusriskit maitoketjussa (Miia Lindström)

▪ Clostridium botulinumin aiheuttamat elintarviketurvallisuusriskit sekä neurotoksiinituotannon ja itiöitymisen mekanismit (professori Miia Lindström)

▪ Clostridium perfringensin epidemiologia (professori emeritus Hannu Korkeala ja professori Miia Lindström)

▪ Community defense responses of food spoilage lactic acid bacteria (CODELAB), 2017-2021 (professori Johanna Björkroth)

▪ Elintarvikepetosten torjunta 2019–3/2022 (apulaisprofessori Janne Lundén)

▪ Elintarvikeväärennösten yleisyys Nigeriassa ja Suomessa (professori Raimo Pohjanvirta)

▪ ESBL/AmpC Enterobakteerit tuontielintarvikkeissa (apulaisprofessori Annamari Heikinheimo)

▪ Hepatiitti E -viruksen vasta-aineiden esiintyminen suomalaisilla hirvieläimillä -2020 (dosentti Leena Maunula)

▪ Jyrsijöillä ja piennisäkkäillä esiintyvät kampylobakteeri- ja kryptosporidi-tyypit Suomessa (do-sentti Rauni Kivistö)

▪ Kalkkunan riskiperusteinen lihantarkastus (professori Maria Fredriksson-Ahomaa)

▪ Kampylobakteerien esiintyminen kotimaisessa naudan maksassa (dosentti Rauni Kivistö)

▪ Kokogenomisekvensoinnin avulla kohti optimoitua Listeria monocytogenes -riskin hallintaa elin-tarvikeketjussa 2018-2020 (professori Miia Lindström)

▪ Lihavälitteisten patogeeninen esiintyminen riistaeläimissä ja siipikarjassa (professori Maria Fredriksson-Ahomaa)

▪ Listeria monocytogeneksen stressinsietomekanismit (professori emeritus Hannu Korkeala)

▪ Longitudinal gene expression markers conceptualised to innovate artificial intelligence plat-forms for the assessment of microbial food spoilage 2020-2025 (professori Johanna Björkroth)

▪ Maitohappobakteerien bakteriosiinit haittabakteerien vastustuksessa (dosentti Elina Säde)

▪ MRSA sikatiloilla – kantojen genominen vertailu (apulaisprofessori Annamari Heikinheimo)

▪ Naudan tainnutus (dosentti Riikka Laukkanen-Ninios)

▪ Oiva-järjestelmän vaikuttavuus (apulaisprofessori Janne Lundén)

▪ Rescue-tuontikoirien moniresistentit bakteerit ja bakteerien geneettinen monimuotoisuus (apu-laisprofessori Annamari Heikinheimo)

▪ Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance – RIBMINS (dosentti Riikka Laukkanen-Ninios, professori Maria Fredriksson-Ahomaa)

▪ Sertifioitujen elintarviketurvallisuusjärjestelmien vaikutus elintarviketurvallisuuteen ja valvon-taan 2019-2020 (apulaisprofessori Janne Lundén)

▪ Siipikarjan lihantarkastuksen kehittäminen 2019- (dosentti Riikka Laukkanen-Ninios)

▪ Tuotantoeläinlääkärien työkäytännöt - suojautuminen ja moniresistenttien bakteerien leviämi-sen ehkäisy (apulaisprofessori Annamari Heikinheimo)

▪ Urbaanien luonnoneläinten moniresistentit bakteerit – moniresistentit bakteerit siileillä ja valko-poskihanhilla (apulaisprofessori Annamari Heikinheimo)

▪ Virusten esiintyvyys ja säilyvyys elintarviketuotantoketjussa ja elintarviketeollisuuden proses-seissa 2018-2021 (dosentti Leena Maunula)

▪ Yersinia pseudotuberculosiksen epidemiologia ja kylmänsietomekanismit (yliopistonlehtori Riikka Keto-Timonen, professori emeritus Hannu Korkeala)

Lisätietoja:

https://www.helsinki.fi/fi/elainlaaketieteellinen-tiedekunta/tiedekunta/elintarvikehygienian-ja-ympa-ristoterveyden-osasto/tutkimus

5. EHY:n nettisivut osoitteessa www.ehy-ry.fi uudistuvat syksyn aikana

Sivut koostuvat kaikille avoimesta esittelysivusta ja jäsensivuista. Jäsensivujen pysyvä käyttäjätunnus on YHDISTYSehy ja salasana YHDISTYSehy. Sivuilta saa tietoa EHY:n toiminnasta, annetuista lau-sunnoista, koulutuksista, tapahtumista, pöytäkirjoista ym. Myös yhdistyksen koulutuspäiville ilmoittautu-minen tapahtuu netin kautta. Sivuilla on yhteydenottoja varten oma lomake, jolla voi lähettää johtokun-nalle kysymyksiä, aloitteita ja ideoita vaikkapa sivujen kehittämiseksi. Myös jäsenhakemukset, eroilmoi-tukset ja yhteystietojen muutokset voi lähettää tätä kautta.

Nettisivut on päätetty uudistaa ja siihen tähtäävä yhteistyö on aloitettu Virna Oy:n kanssa. Sivut tullaan modernisoimaan ja lisäksi on tavoitteena saada ne toimimaan hyvin yleisimmillä selaimilla sekä mobii-lilaitteilla. Uudistuksen vuoksi sivut saattavat olla hetken aikaa pois jäsenistön käytöstä.

6. Eläinlääkärihygieenikkoyhdistyksen apuraha 2020

Eläinlääkärihygieenikkojen yhdistyksen tarkoituksena on edistää eläinlääkärihygieenikkojen ja muiden valvonta-tehtävissä toimivien eläinlääkäreiden verkostoitumista, yhteistyötä ja yhteishengen syntymistä, kohottaa jäsen-tensä ammatillista koulutustasoa, valvoa jäsentensä yleisiä ja yhteisiä yhteiskunnallisia etuja ja osallistua ympäristöterveydenhuollon kehittämiseen.

Yhdistys jakaa apurahaa kerran vuodessa 1–2 eläinlää-ketieteen opiskelijalle tai Eläinlääkärihygieenikkojen yh-distyksen jäsenelle ympäristöterveydenhuollon alaan kuuluvasta koulutuksesta tai matkasta enintään 1000 €.

Apurahaa voi siis hakea esim.

• kongressimatkaan

• tutkimukseen

• täydennyskoulutukseen

• kursseihin

• omaan ammattitaitoon/ opiskeluun liittyvää

syventävää koulutusta varten

Hakemus tulee toimittaa sähköpostilla yhdistyksen sihteerille enni.tuutti@fimnet.fi.

Apurahahakemus lähetetään vain sähköisesti ja sen on oltava perillä viimeistään 30.9.2020 klo 16.00. Hakukaavake on saatavissa osoitteesta www.ehy-ry.fi .

Apurahan saaneilta edellytetään matkan/koulutuksen raportointia kolmen kuukauden kuluessa mat-kan/koulutuksen päättymisestä.

Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.

7. Annetut lausunnot

▪ Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi elintarvikelaiksi sekä laeiksi terveydensuojelulain

muuttamisesta ja sakon toimeenpanosta annetun lain 1 §:n muuttamisesta

▪ Lausunto Ruokaviraston määräyksestä elintarvikevalvontaviranomaisen ilmoitus- ja tiedonan-tovelvollisuuden toteuttamistavasta ja valvontatietojen julkistamisesta

Yhdistys pyrkii vaikuttamaan lainsäädännön ja ohjeiden valmisteluun antamalla niistä lausuntoja. Jos haluat osaltasi vaikuttaa lausuntojen sisältöön, lähetä yhteystietosi Riikka Åbergille. Yhdistykselle saa-puneet lausuntopyynnöt ja yhdistyksen antamat lausunnot lähetetään tällöin tiedoksesi. Tule mukaan vaikuttamaan! EHY:n antamat lausunnot ovat kaikkien jäsenten luettavissa nettisivuilla.

8. Yhteystietojen muutokset

EHY:n posti lähetetään pääsääntöisesti sähköisesti. Muistakaa ilmoittaa sähköpostiosoitteen muu-tok-sista yhdistyksen sihteerille. Jos huomaatte, että sähköpostin osoiterivillä on muita vääriä osoit-teita, olkaa hyvä ja ilmoittakaa sihteerille oikea osoite.

9. Johtokunnan jäsenten yhteystiedot

Riikka Åberg

Puheenjohtaja

040 187 3135

riikka.aberg (at) hel.fi

Janne Lundén

Varapuheenjohtaja

029 415 7148

janne.lunden (at) helsinki.fi

Enni Tuutti

Sihteeri

enni.tuutti (at) fimnet.fi

Pia Haltiala

044 374 2888

pia.haltiala (at) fimnet.fi

Liisa-Maija Huttunen

liisa-maija.huttunen (at) fimnet.fi

Anna Kilpi

anna.kilpi (at) fimnet.fi

Taina Rahikainen Ibañez

taina.rahikainen (at) fimnet.fi

Lataa PDF